Blanco stemmen effect

Kun je ook blanco stemmen En zo ja, wat heeft dat voor effect?

Mijn vriend had het idee om als statement een blanco stem uit te brengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Kan dat überhaupt? En als het kan, hoe moet je een blanco stem dan zien? Gaat die naar de grootste partij ofzo?

Antwoorden: Blanco stemmen effect

Avatar

Je kunt blanco stemmen. In de praktijk houdt dit in dat je stem naar de grootste partij gaat. Daarom is het van belang dat je wel stemt.
Ries | 04-03-2010 12:04

Avatar

Als je niet stemt heeft dit toch hetzelfde effect?
FreakNL | 05-03-2010 12:15

Avatar

Jullie antwoord klopt niet en is een veel gehoord misverstand. Lees maar gewoon in wikipedia over hoe het wel werkt:
"Tijdens verkiezingen voor de gemeenteraad, Europese Unie et cetera kan er ook blanco gestemd worden. Een blanco stem wordt in Nederland wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen. Een blanco stem wordt namelijk gezien als een ongeldige stem. De overgrote meerderheid van proteststemmen tegen de gevestigde orde wordt dan ook niet 'blanco' gedaan, maar op een protestpartij. In Nederland waren dat in het verleden onder meer de Boerenpartij en de Lijst Pim Fortuyn, in Vlaanderen is dit onder meer het Vlaams Belang.

Bij verkiezingen wordt een blanco stem vaak als een duidelijker protest gezien dan onthouding van stemmen. Wanneer iemand zich onthoudt van stemmen is dat vaak omdat hij gewoon niet geïnteresseerd is in politiek, terwijl mensen die blanco stemmen dat juist wel zijn."
L.Visser Al@din, vraagbaak van de bibliotheken.
05-03-2010 15:24

Avatar

Ik ben zelf ook vanplan Blanco te stemmen bij de eerst volgende verkiezing. Mijn laatste keer stemmen van dit jaar heeft me behoorlijk in de war gebracht over hoeveel inbreng mijn stem nou werkelijk heeft gehad. Niks dus. De mensen waar ik voor was hadden ook meer stemmen, mochten om welke reden ook niet winnen en de genen die wel aan de top kwamen, kwamen daar met leugens. Ik ga zelf blanco stemmen omdat ik dan liever NIEMAND steun.
24-11-2011 16:30Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Blanco stemmen effect