Goed of slecht

Wanneer is iets of iemand nou daadwerkelijk 'slecht'?

Wat is 'slecht'? Sommige mensen vinden het n slecht, andere mensen weer het ander. Islam - Christendom. Communisme - Fascisme. Dit zijn voorbeelden van tegenstellingen waarbij er 1 van de 2 mogelijkheden voor 'minder goed/slecht wordt verklaard. Veel amerikanen hebben een hekel aan Osama Bin laden. Veel Afghanen hebben een hekel aan George W. Bush. Wanneer vind iemand iets of iemand niet goed/slecht? Dat is mijn vraag...

Antwoorden: Goed of slecht

Avatar

Dit is een vrij filosofische vraag, maar ik zal hem proberen te beantwoorden.

In principe is er in de wereld niet n algemene regel voor wat goed en slecht is. De meeste (alle?) culturen hebben wel een besef van wat wij 'goed en slecht' noemen, maar welke concrete (leef) regels daaruit volgen verschilt per cultuur.

Ieder mens hanteert de normen en waarden over goed en slecht zoals hij die in zijn cultuur/gezin geleerd heeft, al dan niet aangepast door eigen denkwerk. Je zou kunnen zeggen dat ieder mens een uniek persoonlijk idee heeft van wat goed en wat slecht is. Op basis van deze ideen beoordeelt men personen/situaties en beoordeelt men of het goed of slecht is. Men maakt als het ware een afweging: hoe is de situatie, wat weet ik ervan? Welke van mijn morele ideen zijn op deze situatie van toepassing? Worden mijn morele ideen overtreden of niet, zo ja, in hoe ernstige mate? Wegen de morele nadelen op tegen de morele voordelen? (Dit gebeurt vaak grotendeels onbewust, je bent je vaak meer bewust van de conclusie dan van de gedachtengang). Wat volgens de morele ideen van de n acceptabel is, kan onacceptabel zijn volgens de morele ideen van een ander.

Ik ben geen filosoof, maar dit is wat ik ongeveer geleerd heb.
Phyde | 25-06-2008 00:18Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Goed of slecht